دست از سر کانون بردارید !

افشین علا

دست از سر کانون بردارید | افشین علا | سرزمین هنر| فرهنگ و ارتباطات

هر خانه، دری دارد. خانه‌ی محبوب نسل های متمادی بچه های ایران یعنی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم دری دارد. آن در، کتابخانه‌ است.

همه‌ی ما در دوران کودکی و نوجوانی از همین در وارد دنیای زیبا و رویایی کانون شده ایم. امروز هم بچه ها از طریق کتابخانه ها به کانون می پیوندند. از بدو تأسیس کانون تا کنون، این مربیان دلسوز و کاردان کتابخانه های آن بوده اند که بچه ها را به قافله‌ی ادبیات و هنر پیوند داده اند.
شنیده ام قرار است کتابخانه های کانون واگذار شود.

این کار یعنی بستن درهای قدیمی کانون به روی کودکان و نوجوانان ایران. به عنوان کسی که عمرش را وقف ادبیات کودک و نوجوان کرده است، از مسئولان محترم می خواهم دست نگه دارند. تصویب این پیشنهاد عجیب و‌ خطرناک برای فرهنگ، هنر و ادبیات کودک پیامدهای فاجعه باری خواهد داشت.

کانون با همه‌ی نهادها و دستگاه های فرهنگی دیگر تفاوت ماهوی دارد. با یک بخشنامه نمی شود سرنوشت این نهاد پاک و پرثمر را به خطر انداخت. لطفا دست از سر کانون بردارید و آن را به اهلش بسپارید.


پ.ن: برای آگاهی بیشتر کاربران محترم سرزمین هنر از اصل ماجرا در خصوص درخواست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای الحاق کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانه های عمومی کشور به شرح زیر است:

‌به گزارش «پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیات دولت» نهاد کتابخانه های عمومی کشور به عنوان متولی اصلی توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی در کشور، نهادی عمومی، غیر دولتی، کاملاً فرهنگی با هویت اسلامی ایرانی، نافذ و اثرگذار بر جامعه است که وظیفه مهم آگاهی بخشی، اطلاع رسانی و زمینه سازی مناسب به منظور ارتقای سرانه مطالعه و ترویج کتابخوانی و تحقق عدالت دسترسی به کتاب و کتابخانه را برعهده دارد.

شاید این محتوا را نیز دوست داشته باشید

این نهاد در جایگاه مؤثرترین متولی امر مهم کتاب و ترویج کتابخوانی، با ۳۷۲۰ کتابخانه عمومی در سراسر کشور (۲۷۳۲ باب نهادی، ۸۵۴ باب مشارکتی، ۲۷ باب مستقل، ۱۰۷ سالن مطالعاتی) و دارای بیش از ۴۵ میلیون نسخه کتاب، همواره در تلاش برای افزایش تعداد کتابخوان های جامعه (با بیش از ۱۰ میلیون عضو و قریب به ۲ میلیون عضو فعال که تقریباً نیمی از آنها را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند) است.

از آنجایی که کتابخانه های عمومی به منظور برآورده ساختن نیازهای اطلاعاتی، علمی، پژوهشی، آموزشی، تفریحی و غنی سازی اوقات فراغت عموم افراد جامعه صرف نظر از سن، نژاد، جنسیت، مذهب، ملیت، زبان یا موقعیت اجتماعی آنها، به ارایه خدمات کتابداری و اطلاع رسانی می پردازند، در سیاستگذاری های کلان این نهاد، کودکان و نوجوانان از اقشار محوری این طرح در راستای نهادینه شدن مطالعه از کودکی در نظر گرفته شده اند. درحال حاضر در تمامی کتابخانه های عمومی نهاد، بخش کودک وجود دارد و سعی شده طراحی فضا و تجهیزات بخش کودکان به تناسب شرایط سنی آنها انجام شود. ایجاد بخش های جدید همچون اتاق علم، اتاق مادر و کودک، برنامه های فرهنگی و ترویجی همچون «با هم بخوانیم»، باشگاه های کتابخوانی، جمع خوانی، قصه گویی، روزنامه دیواری و کاردستی و…، تولید کتاب هدهد سفید (ویژه نوجوانان)، راه اندازی محافل ادبی جوانه ها، جشنواره ها و پویش هایی همانند: «نشان هدهد سفید»، «قصه گویی»، «جشنواره کتابخوانی رضوی» و… از جمله اقداماتی است که برای اعضای کودک و نوجوان این نهاد در کنار تأمین منابع اطلاعاتی مناسب، انجام شده است.

از سوی دیگر یکی از مجموعه هایی که دارای کتابخوانه بوده و با رویکرد خدمت رسانی به عموم مردم با محوریت کودکان و نوجوانان طراحی شده، «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» است که دارای حدود یک هزار باب کتابخانه چندمنظوره کودک و نوجوان به صورت ثابت می باشد و این مجموعه قریب به ۳ هزار نیروی انسانی دارد.

وفق ماده (۱) قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی کشور، تأسیس، ساخت، تجهیز و بازسازی، توسعه، مدیریت، نظارت و سایر امور کتابخانه‌های عمومی در سراسر کشور به موجب این قانون انجام می‌شود.

همچنین با استناد به تبصره (۲) ماده (۱۱) قانون مذکور، بجز کتابخانه های آستان قدس رضوی(ع)، حضرت معصومه (س)، حضرت عبدالعظیم(ع)، احمدبن موسی (ع)، کتابخانه ملی، کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی و کتابخانه های وقفی، تمامی کتابخانه های عمومی اعم از شهرداری، مساجد و… باید زیر نظر کتابخانه های عمومی کشور اداره شود.

از این رو، با توجه به موارد ذکر شده و قرابت مأموریتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و نهاد کتابخانه های عمومی کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد واگذاری کتابخانه‌های تحت پوشش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانه های عمومی کشور را ارایه کرده است.

تخصص نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مدیریت و توسعه کتابخانه های چند منظوره کودک و نوجوان براساس استانداردهای جهانی و سندهای آمایش سرزمینی، مدیریت چابک، هدفمند و انقلابی نهاد کتابخانه ها و پیشنه موفق آن در دهه اخیر، توانمندی نهاد کتابخانه ها در به روز رسانی منابع (کتاب و نشریات)، آموزش کتابداران، استانداردسازی خدمات و برگزاری برنامه های متنوع برای تبدیل وضعیت کتابخانه ها به مراکز فرهنگی محله ها، از جمله دلایل پیشنهاد واگذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این نهاد است.

‌پیشنهاد فوق درحال حاضر در کمیسیون مدیریت امور عمومی و سرمایه انسانی دولت بررسی می‌شود

ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. آصف نظری می گوید

    ای وای

    این اتفاق فرهنگی در حالی درحال رخ دادن هست که زمانی در حوزه ورزش هم در تمام محلات کوچک و بزرگ تهران چند زمین خاکی وجود داشت که هر محله‌ای از هفت هشت تیم محلی برخوردار بود که در محلات مسابقات لیگ برگزار میکردند یا بین تیم های محلی مانند مسابقات قهرمانی باشگاه ها مسابقات این چنینی شبیه سازی می‌‌کردند که متاسفاته شهرداری با تصاحب این زمین‌ها و ساخت بلند مرتبه سازی در این زمین ها تنها امید جوانان و نوجوانان ان محلات که اکثرا هم از طبقات محروم و ضعیف جامعه بودند را نا امید کرد
    و بدین صورت امار اعتیاد و بزه این محلات افزایش پیدا کرده و تربیت ورزشکاران و فوتبالیست‌هایی که از این محلات به تیم های مهم باشگاهی راه پیدا می‌کردند متوقف شد

    چقدر دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها و مصوبات در حوزه‌های مختلف شبیه هم هست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 + 3 =