شکوه یک زندگی | روایت انتظاری عاشقانه در بستر ایثار

خلاصه داستان شکوه یک زندگی

یحیی معلم جوان روستا، به عنوان نیروی داوطلب و مردمی، به جبهه‌های جنگ اعزام می‌شود؛ نارگل همسر جوانش که باردار است به همراه دو کودک خردسالش چشم انتظار بازگشت یحیی است که خبرهای مختلفی به نارگل می‌رسد، از شهادت تا مجروح شدن و در نهایت خبر مفقودالاثر شدن یحیی…… نارگل، اما روایت دیگری برای خود دارد. روایتی با طعم امید از شهادت، اسارت، مجروح شدن و سرانجام …

عوامل سریال شکوه یک زندگی

تهیه کننده: امیرعباس کنی،کارگردان : رضا بهشتی، بازیگران: بیتا سحرخیز، نازنین فراهانى، عبدالرضااکبرى، سوگل طهماسبى، حسام محمودى، مریم کاظمى، نویسنده فیلمنامه اولیه: شعله شریعتی، نویسنده فیلمنامه نهایی: مرجان اشرفی زاده، مجری طرح: مسعود انتظاری، دستیاریکم و مدیر برنامه ریزی: بهرام ملکی علوی، دستیار کارگردان: محمد عزیزی، طراح صحنه و لباس: علی مربی،طراح چهره پردازی: مهرداد قلی پور،مدیر صدابرداری: عبدالرضا حیدری،مدیرتصویربرداری: عبدالله عبدی نسب،مدیر تولید: محمد ریحان صفت،تدوین: حامد حسینی،ساخت موسیقی: امیر رجبی

 شکوه یک زندگی از دید منتقد

در شبهایی که  دو مناسبت سنگین محرم و هفته ی دفاع مقدس بیشتر وقت تلویزیون  به پخش عزاداری و  گاهی هم مستندهای تکراری از دوران دفاع مقدس اختصاص یافته بود، سریال شکوه یک زندگی بی سرو صدا و بدون تبلیغ و های و هوی مخاطبان خود را از بین اقشار مختلف مردم پیدا کرد. مخاطبانی که به دنبال یک روایت غیر شعاری از دفاع مقدس بودند، این فرصت را یافتند تا با سریالی ارتباط برقرار کنند که جای خالی آن در برنامه های داستانی با مضمون جنگی احساس می شد.

شکوه یک زندگی
شکوه یک زندگی

در سالهای گذشته با ورود افراد خاصی به جمع سازندگان سریال جنگی در کسوت کارگردان وتهیه کننده شاهد خط عجیبی در فیلمها و سریالهای جنگی بودیم که سعی در القای این شبهه داشت که جنگ و جبهه را فقط لاتها و داش مشتی ها اداره می کردند. عده ای که همه گونه فسق و فجوری را مرتکب شده بودند و حالا یا بر اثر اتفاق یا بر حسب تصادف پایشان به جبهه ها رسیده بود و فی الجمله همچون شهید طیب حاج رضایی یک شبه ره صد ساله پیموده بودند. هرچند وجود چنین افرادی در جبهه را نمی توان کتمان کرد و اما نباید فراموش کرد که اینها افراد نادری بودند که نمی توانند اطلاق کلی رزمندگان اسلام باشند. اغلب رزمندگان اسلام جزء پاک ترین افراد جامعه در زمان خودشان بودند که از کارخانه یا از پشت میز کار یا پای کلاس درس یا از سرِ زمینِ کشاورزی خود برای دفاع از تمامیت ارضی ایران و برای اعتلای نام دین و کشورشان راهی جبهه ها می شدند. اما متأسفانه در دهه ی اخیر با ورود همان جریان خاصی که اشاره شد، سیر کلی داستانهای به نمایش درآمده در سیمای جمهوری اسلامی ایران به شکل وحشتناکی به سمت نشان دادن تصویری دیگر از رزمندگان اسلام تمایل پیدا کرده بود. از شاخص ترین آن دسته از سریالها می توان به اخراجی ها و نابرده رنج اشاره کرد. از این منظر ، سریال شکوه یک زندگی را می توان یک رجعت مناسب به سمت حقایق جبهه و جنگ ارزیابی کرد.

دختری که دل در گرو عشق معلم پاک و مخلص روستای پدریش دارد تمام سختیها را برای حفظ ارزشهای به یادگار مانده از همسر شهیدش به کار می بندد. او که برای یافتن اثری از گم شده اش تا مرز شهادت هم پیش می رود و سرانجام شیمیایی می شود، در انتظاری مقدس وعاشقانه روی پای خویش می ایستد تا فرزندان به یادگار مانده از شهید مفقود الجسدش را به خوبی تربیت کند. فارغ از کلیشه های رایج و شعاری شکوه یک زندگی توانسته است  فضای عمومی جامعه در دهه ی شصت کشور را به صورت نسبتا واقعی گرایانه ای نشان دهد و در معرفی فرهنگ ایثارگری مردم آن زمان موفق عمل نماید. فضایی که در آنها هم محتکر و دزد و متقلب بود و هم رزمنده و ایثارگر و انسانهای پاک و صادق؛ کسانی که در اوج فقر هم دست از اعتقاداتشان برنمی داشتند.

شکوه یک زندگی
شکوه یک زندگی

فارغ از کارگردانی قابل قبول رضا بهشتی در این اثر، باید از شخصیت پردازی در فیلمنامه هم نام برد که هر چند با ضعفهایی همراه بود اما به طور نسبی از آب و گل در آمده اند. بازی روان بیتا سحرخیز در نقش نارگل نیز یکی دیگر از نقاط قابل توجه این سریال به شمار می رود، هرچند سایر بازیها چنگی به دل نمی زند. اما استفاده از ظرفیت موسیقی محلی در کنار به کارگیری مشاورانی برای استفاده ی صحیح از لهجه نقاط مختلف کشور در شکوه یک زندگی نقطه ی مثبت کار به شمار می رفت. نمی توان از موسیقی تیتراژ پایانی سریال یاد نکرد، که از ملودی های اصیل مازندرانی انتخاب شده است و به خوبی به حس و حال فیلم جفت و جور شده است. باید به آهنگساز و خوانندگان این قطعه نیز نمره ی قبولی داد. افسوس که برای این سریال خوب نه تیزر مناسبی تهیه شده بود و نه تبلیغ شایسته ای حتی در حد معرفی در بخشهای مختلف صداوسیما انجام شده بود،کاری که قاعدتاً باید از سوی روابط عمومی این سازمان هم انجام می شد که نشد یا اگر هم شده کافی نبوده است.

با همه ی آنچه در ذکر نقاط مثبت این سریال گفته شد، نباید کتمان کرد که این سالها آن قدر سریالهای ضعیف از تلویزیون پخش شده است که شکوه یک زندگی را باید سریال موفقی در تلویزیون ارزیابی کرد به عبارت دیگر عدم وجود رقیب جدی در سیمای جمهوری اسلامی ایران در بخش سریالهای مناسبتی، در موفقیت این سریال در جذب مخاطب بی تأثیر نبوده است.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

37 + = 39