حمیدرضا خزائی: مهران، طنین صدای دوستی و مهربانی

vc

مهران، طنین صدای دوستی و مهربانی

گفتگوی اختصاصی هنرلند با حمیدرضا خزائی به مناسبت چهلمین روز درگذشت مهران دوستی

 

امروز مصادف است با چهلمین روز درگذشت گوینده پرتوان رادیو ،مهران دوستی.صدای گرم و متفاوت او برای بیشتر مخاطبان رادیو آشناست. تمام کسانی که وی را می شناختند از انرژی او در اجرای برنامه­ ها لذت می بردند. جنس صدای دوستی به نحوی خاص متفاوت از سایر صدا هایی بود که از رادیو شنیده می شد؛ این بود که صدایش برای مخاطبان رادیو خاطره شد. با حمیدرضا خزایی، پیشکسوت رادیو، درباره مهران دوستی و تجربیات مشترکشان به گفتگو نشستیم.

 

هنرلند:در ابتدا از نحوه آشنایی تان با مهران دوستی بفرمایید.

خزائی: مهران دوستی در سال ۱۳۵۹ وارد صدا و سیمای گیلان شد و در سال ۶۱  به جمع همکاران رادیو در تهران پیوست. «بانگ جرس» اولین برنامه وی بود که در تهران و در ایام ماه مبارک رمضان اجرا کرد. نحوه اجرای این برنامه به دلیل انعطاف طنین صدایش منجر به کشف صدای او برای اجرای برنامه های حماسی شد. دوستی در سال­های متمادی به نحوی شایسته از این قابلیت برای همراهی مردم و تشویق آنها به منظور شرکت در مناسک های دینی و ملی استفاده کرد.

هنرلند:با توجه به جنس خاص صدای مهران دوستی، بیشتر چه برنامه هایی برای اجرا به او واگذار می شد.

شاید این محتوا را نیز دوست داشته باشید

خزائی: مهران دوستی صدایی انعطاف پذیر داشت. وی فردی با مطالعه و مسلط در اجرای متن های مختلف بود. همواره در این سال­ها تلاش خود را برای ارتقای سطح دانش و آگاهی های لازم برای یک گوینده مولف کنار نگذاشت و معتقد بود فردی که گوینده است باید با آگاهی و اشراف کامل پشت میکروفن رادیو بنشیند. اما با توجه به جنس صدایی که داشت در سال های ابتدایی ورود به رادیو در تهران، بیشتر اجرای برنامه­ ی مذهبی و در ایام هشت سال دفاع مقدس برنامه های حماسی به او واگذار شد. در واقع وی اولین مجری و گوینده رادیو جبهه بود. علاوه بر این در تهیه آنونس­های مختلف برای مراسم های ملی و مذهبی صدای وی همواره جزو گزینه های اول بود. با توجه به توانایی دوستی در اجرا در سال ۶۳ اولین گزارش ورزشی به صورت زنده همراه با محمد جهانی در برنامه «عصر جمعه با رادیو» به وی واگذار شد؛ که این برنامه الگویی برای پخش زنده مسابقات ورزشی در سال­های بعد شد. در سال­ها اخیر نیز وی در اجرای برنامه های فرهنگی، هنری و ادبی ممتاز بود و این نوع برنامه ها را به نحو شایسته و درست اجرا می کرد. صدای مهران دوستی در تاریخ صدای جمهوری اسلامی بی تردید از ماندگارترین صداها در رادیو است و به این زودی ها نمی توان جایگزینی مناسب برای آن یافت.

هنرلند: از خاطرات مشترک کاری شما با مهران دوستی سال­هایی است که رادیو جبهه راه اندازی شد. از آن دوران بفرمایید.

خزائی: بهرحال با توجه به شرایط حاکم برجامعه در هشت سال دفاع مقدس و تصمیم مدیران ارشد سازمان صدا و سیما، در آن مقطع رادیویی با نام رادیو جبهه راه اندازی شد. برای شروع یک رادیو با آن شرایط خاص نیاز به بهترین ها در مشاغل مختلف رادیویی داشتیم. جنس صدا، تسلط در اجرا، خلاقیت و آگاهی بالای در حین اجرا از ویژگی های منحصر بفرد مهران دوستی بود؛ از این رو او جزو بهترین گزینه ها برای اجرا در چنین شرایط خاصی بود. برای من سال هایی که با مهران دوستی کار کردم، با توجه به ویژگی های خاص او، که عرض کردم، به لحاظ سطح برنامه و رعایت اصول سازمانی با آرامش و اطمینان خاطر گذشت. همچنین باید اضافه کنم که حسن خلق و شوخ طبعی مهران انرژی تمامی کسانی را که با وی کار می کردند دو چندان می کرد؛ و از این رو همواره برنامه های وی جزو بهترین برنامه های رادیویی بود. در واقع سلوک شخصی دوستی در تمامی مواجهاتش با همکاران، دوستان و حتی مردم تناسب کاملی با نام خانوادگی وی داشت و از این رو همواره مورد احترام و علاقه همه بود.

هنرلند:بعد از رادیو جبهه نیز جنابعالی دوستی خود را با مرحوم دوستی حفظ کردید و تا آخرین روز زندگی­ش در کنار او بودید. مهران را در این سال­ها چگونه دیدید.

خزائی: در سال­های بعد از رادیو جبهه، مهران دوستی همواره در تمامی برنامه های ویژه رادیو همراه ما بود. بعد از ارتحال حضرت امام خمینی (ره)  در  خرداد ۱۳۶۸ وی از گویندگان اصلی پخش رادیو بود؛ تا جایی که در آن ایام روزهای متمادی در پخش رادیو برای اجرای برنامه ها جزو گزینه های اصلی بود. بعد از راه اندازی رادیو پیام در آذرماه سال ۷۲، در شیفت بعداز ظهر روزهای چهارشنبه همراه هم بودیم. نشاط وی در اجرا و انرژی که برای متفاوت بودن می گذاشت اجرای او را متمایز می کرد. در واقع ظرفیت های ویژه صدای او و احاطه کاملش بر تکنیک گویندگی منجر به این شد که هر متنی را با لحن درست و مناسب محتوای آن ارایه کند. در سال­های بعد علیرغم تعدد شبکه های رادیویی و حضور پرتعداد گوینده در رادیو، مهران دوستی در سال ۱۳۷۵جزو مجریان ثابت و اصلی رادیو جوان شد. وی تا آخرین روزهای زندگی اش جزو بهترین های رادیو بود و همواره در جشنواره های مختلف می درخشید. برنامه کافه رادیو با اجرای او در رادیو جوان به تهیه کنندگی مهدی شاه رضایی از پرشنونده ترین برنامه های رادیو در سال های اخیر بود و مخاطبان این برنامه دلنشین هرگز صدای وی از خاطرشان نخواهد رفت. وی در چند سال اخیر به عنوان گوینده برتر رادیو و نماینده ایران در اتحادیه رادیو تلویزیون­های آسیا و اقیانوسیهABU انتخاب شد.

هنرلند:در پایان اگر خاطره ای از مرحوم دوستی دارید بفرمایید.

خزائی: حدود سی و پنج سال همکاری، رفاقت و دوستی با مهران برای من مملو از خاطرات فراموش ناشدنی است. در خرداد سال ۶۸ در برنامه زنده­ای که به مناسبت ارتحال حضرت امام خمینی(ره) داشتیم، مهران از فرصت پخش گزارش تولیدی برای صرف ناهار استفاده کرد. پس از گذشت چند لحظه از شروع گزارش نوار ریل پاره شد؛ مهران سراسیمه به استودیو رفت و ادامه گزارش را چنان با مهارت و تسلط وصف ناشدنی اجرا کرد که در آن مقطع حساس نه تنها مشکلی برای تیم برنامه ساز بوجود نیامد، بلکه بعد از اتمام برنامه مورد توجه مدیران ارشد سازمان قرار گرفت. در پاییز سال ۹۳ که برای عمل قلب در بیمارستان شهید رجایی بستری بود با دکتر خجسته برای عیادت وی رفته بودیم، وی در آن حین تمامی جملاتش راجع به آینده کافه رادیو و شاگردانش بود. این نشان از تعهد و مسئولیت پذیری وی در برابر وظایفش داشت. جدایی مهران از ما غیرمنتظره ، زود و باورش برای همه ما که سال­ها با وی همراه بودیم دشوار بود. مهران عاشق رادیو و اجرا بود؛ بارها در برنامه های رادیویی از خود گذشتگی کرد و همواره قلبش برای مردم ایران می طپید.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

+ 74 = 77