محله چینی ها |کلیله ودمنه | جری گلد اسمیت و خواندنی های دیگر

 

سربازان جوان ، ناکام رفتند و داغشان بر دل خانواده هایشان ماند . ابتدا خبری ساده بود که در خبرگزاری های محلی منعکس شد . هر روز ده ها خبر تصادف می شنویم . اصلا بدی خبر همین است . اتفاق های بد خیلی زود برایت معمولی می شود . اما رفته رفته ابعاد فاجعه نمایان شد . موج این رویداد مردم و دولتیان را در بر گرفت . عده ای مامور رسیدگی به این اتفاق شدند . جمعی برای عیادت رفتند . جمعی قرار است برای این جوانان مراسم یادبود بگیرند ، چندین و چند نفر تسلیت گفتند و هزاران نفر شعر و مطلب احساسی نوشتند و گفتند و همچنان هم موضوع داغ است . بعضی از گروه های تلگرامی هم ساعت خاصی را صرفا برای انتشار مطلب درباره ی این فاجعه اختصاص دادند و اعضا هم دست به قلم شدند و همه ی این ها نشان می دهد که درباره ی بعضی چیزها مثل همین سربازی چقدر حرف های نگفته در دل ها تلنبار شده و چه موضوع های زیادی هست که دوست داریم درباره ی آن حرف بزنیم ، چون هیچ وقت نگاه موشکاف و انتقادی به آن نشده است . خدا کند این حرف و گفته ها خوانده و شنیده شود .

photo_2016-06-24_02-46-11

 

۲

اما در بخش دوم  پیشنهادهای جمعه ، بریده ای از کتاب کلیله و دمنه را بخوانید .

“….و افعالِ ستوده و اخلاقِ پسندیده مدروس گشته،
و راه راست بسته،
و طریقِ ضلالت گشاده،
و عدل ناپیدا و جور ظاهر
و علم متروک و جهل مطلوب
و دنائت مستولی و کرم و مروت منزوی
و دوستی‌ها ضعیف و عداوت‌ها قوی
و نیک‌مردان رنجور و مُستَذَل و شریران فارغ و محترم
و مکر و خدیعت بیدار و وفا و حُریت خواب
و دروغ موثر و مُثمر و راستی مَردود و مهجور
و حرص غالب و قناعت مغلوب …”
۳
در میان نوشته های مختلف ، مطلب طنزی را دیدم  نوشته ی حسین باستانی ، حکایت این روزهای ما و شبکه های اجتماعی و دریافت ها و قضاوت های گوناگون مردم از چیزهایی که ساده تر از این حرف ها هستند .
فرض کنید روزی آقای X یک عکس در فیس بوکش بگذارد و زیرش بنویسد: “دیروز با بابام رفتیم کباب ترکی خوردیم. کارگر رستوران خیلی مرد خوبی بود. بنده خدا یه پرس مجانی سیب زمینی بهمون داد.” / ممکن است – کاملا ممکن است- که پای این پست فیس بوکی کوتاه، کامنت هایی از جنس زیر گذاشته شود:
– منظورتان از “بنده خدا” چیست؟ یعنی چون کارگر است باید با ترحم در موردش صحبت کرد؟
– “بنده خدا”؟! کدام خدا؟ تا کی می خواهید به این خرافات مذهبیتان بچسبید؟
– لطفا اول بفرمایید کباب ترکی را قبل از افطار خوردید یا بعد از افطار؟ البته با شناختی که از امثال شماها داریم حتما قبل از افطار بوده!
– من نمی فهمم این همه اصرار در مورده جنسیت کارگر و اینکه “مرد” خوبی بود یعنی چی؟ چرا نمی گویید “انسان” خوبی بود؟؟
– پرس “مجانی”؟ شماها عرب پرست ها تا کی می خاهید از این کلماته عربی استفاده کنید؟ مثلا می مردی می نوشتی پرس “رایگان”؟
– “پرس” مجانی؟ الان مثلا کلمه فرنگی “پرس” استفاده کردی خیلی با کلاس شدی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
– آقای X کباب تورکی صحیح است نه کباب ترکی.
– یک سوال از شما دارم: اگر رستوران کوردی می رفتید هم با همین آب و تاب خبرش را منتشر می کردید؟
– از کجا فهمیدید کارگر رستوران مرد خوبی است؟ واقعا همین که یک نفر سیب زمینی مجانی به آدم بدهد می شود نتیجه گرفت که انسان خوبی است؟ به قول کارل هانس رومنیگه خوب بودن در درجه اول به میزان درجه احترام به حقوق انسانیت بستگی دارد.
– الان شما داری تعریف می کنی با ابوی می ری عشق و حال یعنی مملکت از وقتی روحانی اومده سر کار گل و بلبل شده دیگه؟ همه هپی ان، همه چی خوبه…
– آقای X همین شما روز ۱۸ بهمن ۹۱ پست گذاشته بودید که با پدر رفته اید چلوکبابی. از اینکه وانمود میکنید الان رفته اید کباب ترکی چه نتیجه ای می خواهید بگیرید؟ که مثلا شرایط کشور در زمان دکتر روحانی بدتر شده؟
– بس کنید این ادبیات پوپولیستی رو! کارگر! کارگر! ته تهش اینه که همه کارگرا خوبن، همه مهندس پولدارها بدن! آدم استفراقش می گیره!
– […!]
– – آقای X همان وقت که شما کباب ترکی میل می فرمودید، کارگران در اعتصاب غذا بودند. شرم کنید!!!!!
– نوش جان، اما فکر نمی کنید پافشاری بی مورد بر این موضوع که پدر دارید چه طور دله هزاران کودک یتیم را آتش می زند؟ کمی حس همدردی هم بعضی مواقع بد نیست.
– یعنی باور کنیم شماها این قدر وضعتون بده که می خواین برین رستوران کباب ترکی میخورین؟ مردمو چی فرز کردین؟!
– بنده مراد شما را از لفظ “بنده خدا” نمی فهمم. بندگی خدا ۱۸ مرحله دارد که حتی ابوسعید ابوالخیر هم به ۱۲ مرحله آن بیشتر نرسید. مگر شما اولیاء الله هستید که با یک نگاه نشانه های بندگی پروردگار را در یک کارگر ساده ملاحظه فرمودید؟ البته بنده منکر این نیستم که آن کارگر ممکن است در حد خودش آدم بدی نباشد.
– خوب که چی؟ العان باید خوشحال باشیم؟
– آخی!! بنده خدا! یعنی الان باید دلمون برای کارگره بسوزه؟ نمی فهمم چرا ایرانیا همش دنبال مظلوم سازین؟؟
– آبراهام لینکونگ می گوید فرق ندارد کسی که غذا رو درست می کند از چه قومی تعلق داشته باشد. مهم این است که غذا انسان (Hooman) را سیر می کند.
– آقای X این لینک را ببینید که مربوط به بدن های تکه تکه شده در بمب گذاری دیروز موگادیشو است. چرا به جای پست کباب ترکی گذاشتن در مورد این جنایت ها اطلاع رسانی نمی کنید؟
– ممنون از عکس خوبتان. فقط اجازه بدهید توضیح بدهم که در زبان فارسی کلماتی مثل “بابام” و “بهمون” نادرست است. لینک مقاله مفسلی که دو سال پیش در همین مورد در فیس بوک نوشته ام را برایتان می گذارم.
– ببخشید ولی سوالی برام پیش اومد: فکر نمی کنین اینکه شاگرد مقاظه یک پرس سیب زمینی مجانی به شما داده درواقع نوعی دزدی از صاحب کارش بوده؟ شما باید برای سیب زمینی یی که خوردید پول پرداخت می کردید و به احتمال قوی آن شاگرد به دور از چشم ساهب مقاظه این کار را انجام داده و شما و پدرتان نباید این جرم را طشویغ می کردید.
– آدم باید خیلی وحشی باشه که گوشته یک موجود زنده رو بخوره و به این کار هم افتخار کنه. متعسفم.
– والا چی بگم من چهار ساله کباب ترکی می خورم تا حالا همچی چیزی ندیدم. یه کم بیشتر توضیح می دین دقیقن ماجرا از چه قرار بوده؟ من براتون پیام خصوصی هم گذاشتم جواب ندادین.
– خانه از پای بست ویران است. دلمون رو به چی خوش کردیم!!!
– …………………………
* توضیح: مسئولیت “املای” برخی کامنت های بالا با نویسندگان محترم آنهاست.
۴
آن هایی که اهل کتاب هستند و علاقه ای هم به زبان فارسی دارند حتما و حتما نام کتاب دسور ربان فارسی پنج استاد را شنیده اند . این کتاب دو جلدی مرجع جالب توجهی برای آشنایی با دستور زبان فارسی است .
دستور پنج استاد،‌ حاصل همفکری و توافق پنج استاد زبانشناس بر سر مسأله دستور است. این پنج استاد عبارتند از: استاد جلال الدین همایی، عبدالعظیم قریب، رشید یاسمی، استاد فروزانفر و ملک الشعرای بهار که قوانین و قواعد دستوری را در ۲ جلد برای دانش آموختگان زبان فارسی تدوین کردند. این اساتید تعداد هجای کلمات را سی و سه هجا و اقسام کلمه را در نه رکن تعریف کردند: اسم، صفت،‌ کنایه، عدد، فعل، قید، حرف اضافه، حرف ربط و‌ صوت. در آخر هر مبحث سوالاتی نیز برای درک بهتر مطالب آورده شده و بیشتر شاهدمثال های شعری نیز از مشاهیر نقل شده است. به دلیل استقبال فراوان از این کتاب و فرسوده شدن حروف چاپی آن، تصمیم گرفته شد که چاپ جدید با خط احمد خوشنویس، کتابت شود. این چاپ جدید در سال ۱۳۵۰ شمسی از سوی کتابخانه مرکزی به زیور طبع آراسته شد. این دستور تا کنون هم مورد استفاده علاقمندان قواعد دستوری سنتی است و به عنوان یکی از کتب معتبر، در این زمینه شناخته می شود.
photo_2016-06-24_01-58-29

۵

همه ی علاقه مندان به سینما موسیقی فیلم پاپیون را می شناسند و خیلی از آنهایی که بیشتر علاقه مند هستند آن را با سوت می زنند . این موسیقی مشهور اثر جری گلد اسمیت است . جری گُلدسمیت آهنگساز و رهبر ارکستر اهل آمریکا بود که بیشتر به خاطر آثارش در زمینه‌ی موسیقی فیلم شهرت دارد. او به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین آهنگسازان فیلم قرن بیستم شناخته شده‌است. او در دوران زندگانی هنری‌اش ۱ جایزه‌ی اُسکار و ۵ جایزه‌ی اِمی دریافت کرد. ۱۷ نامزدی جایزه‌ی اسکار، ۵ نامزدی جایزه‌ی گرَمی، ۴ نامزدی جایزهٔ بفتا و ۹ بار نامزدی گلدن گلوب از دیگر افتخارات اوست، گرچه این ۳ جایزه‌ی آخر را هیچ‌گاه دریافت نکرد. ساخته‌های گُلدسمیت در ژانرهای مختلف سینمایی و تلویزیونی بودند اما بیشتر آثار قابل‌توجه او در ژانرهای علمی/تخیلی، فانتزی و وحشت بودند. از جمله ساخته های او موسیقی فیلم معروف محله ی چینی هاست . چند بخش از موسیقی متن این فیلم را یشنوید .

۲۲۰px-Jerry_Goldsmith_2

 

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

6 + 2 =