فریدون هویدا

فریدون هویدا (۱۳۸۵-۱۳۰۳)

منتقد

 «فریدون هویدا» نویسنده و منتقد ایرانی در سال ۱۳۰۳ در دمشق پایتخت سوریه از خانواده ای ایرانی به دنیا آمد و پله های ترقی در جامعه فرهنگی جهانی را طی کرد. در معرفی این منتقد سینمایی، نوشته ای از دوست وهمکار وی ، جناب آقای سعید روشندل به دستمان رسیده که با تشکر از ایشان تقدیم می شود.

فریدون هویدا شخصیتی است که از نو باید شناخت

سعید روشندل

فریدون هویدا پسر دوم حبیب الله عین الملک یک دیپلمات ایرانی در سال ۱۹۲۴ در دمشق بدنیا آمد. پدرش حبیب الله عین الملک موفق شده بود شغل خود را از قنادی در شیراز به کار در وزارت امور خارجه ارتقاء دهد.

زبان دوران کودکی و نوجوانی در خانه فارسی کوچه عربی و مدرسه فرانسوی بود. طبیعی بود که به روابط بین الملل علاقه پیدا کند. خودش میگفت: “روزگار یک صندلی بالکنی به او داده بود که دوران پر تلاطم و طغیان تقابل غرب با جوامع اسلامی و شکل گیری آینده را مشاهده گر باشد. دنیائی که از همان ابتدا تضاد در نهان داشت و مسلمانان در تصمیم گیریها شرکت نداشتند.”

فریدون هویدا
فریدون هویدا

فریدون هویدا دی ۲۴ سالگی از دانشکاه سوربن دکترا در رشته حقوق بین الملل و اقتصاد گرفت. نگاه کند و کاو گر و نافذ او دلیلی بود استادش در دانشگاه سوربن رنه کاسین (Professor, Rene Cassin) لازم دید او را برای تدارک

شاید این محتوا را نیز دوست داشته باشید

« کنفرانس سانفرانسیسکو ۱۹۴۵» بهمراه خود ببرد. در این کنفرانس بود که منشور سازمان ملل متحد به تصویب رسید و سازمان ملل متولد شد. هویدا ۲۱ ساله یکی از بنیانگذاران سازمان ملل بود و النور روزولت توجه خاصی به این جوان ژرف اندیش بی ادعا داشت. دو سال بعد عضو گروه بسیار کوچکی از شخصیتهای برجسته بود که بیش از یکسال تلاش کردند و موفق به نگارش « اعلامیه جهانی حقوق بشر» شدند.

فریدون هویدا در سازمان ملل
فریدون هویدا در سازمان ملل

فریدون هویدا از زمان تاسیس سازمان ملل تا هنگام مرگ کارت « دیپلمات سازمان ملل متحد» را در جیب داشت. و در بسیاری از تصمیم گیریها شرکت داشت. گرچه به قول خودش معمولا نتوانسته بود تاثیر کافی بر تصمیمات اتخاذ شده بگذارد. بدون تردید او بزرگترین دیپلمات ایرانی بود.

 

چند کمیته هم در سازمان ملل به پیشنهاد او تشکیل شد و ریاست آنها را بعهده داشت که نشان از توانمندی او در تشخیص بموقع از مسائل مشکل ساز در جامعه جهانی بود. بطور نمونه « کمیته دائمی سازمان ملل در مورد تروریسم» در سال ۱۹۷۲ بود که او ریاستش را عهده دار بود. نظرات او در مورد مشکل تروریسم از عمق و محتوای منحصر بفردی برخوردار است.

 

جایزه گونکورت

جایزه گونکورت

هویدا نویسنده ای بزرگ بود که نگاهی اوریجینال به جهان دارد. او به زبانهای فرانسوی, انگلیسی و آلمانی کتاب نوشته است. کتاب قرنطینه ها ۱۹۶۲ اولین کتاب یک نویسنده غیر فرانسوی است که برای دریافت گونکورت (Goncourt) بالاترین جایزه ادبی فرانسه در نظر گرفته شد.

کایه دو سینما
کایه دو سینما

فریدون هویدا انسانی والا و افتاده بود. تأثیرات عمیقی بر جهان گذاشت ولی به علل مختلف و نفرتی که از جاه طلبی داشت برای مردم نا شناخته باقی مانده است. او مغز متفکر « کایه دو سینما» بود و با عادت دادن خود که صدای فیلم را نشنود میتوانست زیر و بم کار کارگردان را بهتر ببیند و با نشان دادن آنها بیش از هر کس بر خود کارگردان تاثیر بگذارد. او اورسن ولز، جان فورد، آلفرد هیچکاک، هاوارد هاکس و آکیرا کوروساوا و … را کشف و معرفی کرد و به بالندگی آنها کمک رساند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 + 1 =