حق هنرمند یا میل رسانه ای: دم خروس و قسم …

فرهاد به شدت با استفاده ابزاری از هنرمند مخالف بود. او حتی خاک‌سپاری در قطعه هنرمندان و برگزاری بزرگداشت برای هنرمندان را سوءاستفاده ابزاری و تحریف و وارونه‌سازی حقایق می‌نامید. او از این موضوع درد می‌کشید و سخت آزرده می‌شد

در سکانسی از فیلم “زیر درختان  زیتون” مرحوم “کیارستمی” صدای از رادیو داخل ماشین شنیده می‌شود که مربوط به برنامه “تقویم تاریخ” است. در ابتدای تیتراژ این برنامه رادیویی قسمت کوتاهی از آهنگ تایم(Time) پینک فلوید(Pink Floyd) استفاده ‌شده است. فیلم در خارج از کشور به مشکل برمی‌خورد که چرا بدون اجازه گروه پینک فلوید از آهنگشان استفاده ‌شده و همین باعث می‌شود که آن صدا را دربیاورند تا بتوانند آن در جشنواره نمایش دهند. چند سالی است که صداوسیما درباره پخش آثار یکی از پر افتخارترین خوانندگان سنتی کشور به این استدلال که او درجایی گفته راضی نیست بعضی از آثارش پخش شود، به وظیفه اخلاقی و شرعی عمل کرده و تمام سعی خود را کرده تا کوچک‌ترین صدای از او به گوش مردم نرسد!

سریالی در این شب‌ها در حال پخش است که داستانش در قبل از انقلاب می‌گذرد و برای باورپذیر کردن حال و هوای آن دوران، استفاده از لباس و مجله‌های زرد شده “زن روز” بگیرید تا هزینه‌های سفر به ارمنستان برای فیلم‌برداری از زنان بدون روسری! می خواهد که باور کنید فضای قبل از سال ۱۳۵۷ است با دختری چشم رنگی و بی ‌خبر از فضای سیاسی اطرافش که عاشقی دل‌خسته از راه می‌رسد.

نکته جالب در هر قسمت از این سریال شبانه بعد افطار، استفاده حداقل از دو ترانه خوانندگان قبل از انقلاب در هر قسمت این سریال است. پیش‌تر در سریال “معمای شاه” با چهره و صدای “ابی” و “ستار” آشنا شده بودیم که در “سریال نفس” با صدای بقیه آن‌ها بیشتر آشنا می‌شویم. کافیست شما با یک سی دی آهنگ‌های این خوانندگان فراری و معلوم‌الحال! ، در دادگاه حاضر شوید شک نکنید که قوانین شمارا محکوم می‌کند چون هیچ‌کدام مجوز قانونی برای انتشار ندارد. ولی صداوسیما می‌تواند همه این‌ها را برای شما پخش کند.در قسمتی از این سریال به مدت دو دقیقه آهنگ “هفته خاکستری” “فرهاد مهراد” پخش می‌شود. از سال ۱۳۸۷ خانواده فرهاد با حکم دادگاه صداوسیما را منع کرده‌اند از پخش آهنگ‌های آن مرحوم و بارها صداوسیما بی‌اعتنا به این حکم در مناسبت‌های گوناگون از ترانه‌های فرهاد مانند “بوی عیدی” و “والا پیام‌دار محمد(ص)” استفاده کرده است. حمید کاظمی در زمان حیات فرهاد، وکیل و مسئول رسمی کارهای هنری و اداری فرهاد بوده و بعد از فوت ایشان با وکالت‌نامه رسمی از سوی خانواده فرهاد این مسئولیت را عهده‌دار شده است.

وی می‌گوید: طبق اسناد، نوشته‌ها و مصاحبه‌های موجود، فرهاد در زمان حیات مخالفت خود را درباره پخش آثارش از صداوسیما مطرح و حتی در دوره قبل از انقلاب نیز این موضوع را روی صفحه صوتی اثر «شبانه» سروده احمد شاملو به‌اتفاق همکاران موسوم به مثلث هنری «فرهاد، شهریار، اسفندیار» آشکارا اعلام کرده بود: «تکثیر و پخش به‌صورت نوار کاست و پخش از رادیو و تلویزیون ممنوع است».

کاظمی در مورد دلیل این کار فرهاد گفت:«او به شدت با استفاده ابزاری از هنرمند مخالف بود. او حتی خاک‌سپاری در قطعه هنرمندان و برگزاری بزرگداشت برای هنرمندان را سوءاستفاده ابزاری و تحریف و وارونه‌سازی حقایق می‌نامید. او از این موضوع درد می‌کشید و سخت آزرده می‌شد».

حال باید دید که پخش نکردن برخی از آثار به علت سلیقه‌ مدیران رسانه ملی است یا عدم رضایت پدیدآورنده اثر!

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

47 − = 40